Jezelf met anderen vergelijken is iets wat we regelmatig doen. Maar als je jezelf afvraagt waaróm je dat doet kom je vaak uit bij angst. Bang zijn dat je niet voldoet aan bepaalde normen. Angst voor schaarste, iets wat een ander heeft en jij ook denkt nodig te hebben. Bang zijn dat je niet goed genoeg bent of doet, zeker als het gaat om podiumpresentaties.

Maar wie bepaalt dat eigenlijk? Mag jij niet zelf bepalen wanneer iets goed genoeg is? Ben jíj niet degene die het best aanvoelt wanneer je in je kracht staat, ongeacht wat je omgeving daarvan vindt?

Vergelijken met anderen staat gelijk aan het ondermijnen van je eigenwaarde en innerlijke kracht en dat is zonde!

Als je jezelf dan tóch wilt vergelijken met iemand anders, zoek dan een rolmodel. Iemand die je bewondert en waar je veel van kunt leren. Dan weet je dat die persoon ergens staat waar jij nog niet bent, maar waar je wel naar toe wilt. Dat werkt motiverend en zorgt ervoor dat je wilt groeien, dat je blijft ontwikkelen en meer uit jezelf probeert te halen op een positieve manier.

Als je zo’n voorbeeld hebt gevonden ga je leren je eigen weg te vinden, zoals je rolmodel waarschijnlijk ook heeft gedaan. Je gaat je eigen unieke verhaal doorgeven en dat is niet te vergelijken met anderen. Zo kun je zelf ook een voorbeeld en inspiratiebron voor anderen zijn.

Wees wie je bent want niemand is zoals jij!