Muziek is altijd een verbindende factor geweest. Waar geen woorden zijn is muziek. Het is een universele taal waarin mensen elkaar begrijpen op een dieper level. Grenzen verdwijnen en daarom kun je met muziek veel mensen bereiken, inspireren en bemoedigen. Door hen mee te voeren in jouw muzikale wereld is er ruimte voor herkenning en bewustwording. Muziek heeft dan ook een helende werking en kan mensen dichter bij zichzelf laten komen.

Het belang van samen musiceren is enorm groot in deze tijd. We zoeken naar allerlei middelen om met elkaar te communiceren en het gevoel van saamhorigheid groter te maken. Muziek als interactie wordt creatief ingezet om de wereld een beetje mooier te maken en om met elkaar te kunnen delen.  

Als je in een ensemble musiceert is onderlinge verbondenheid in de groep heel essentieel om een krachtige boodschap neer te kunnen zetten.

Het vraagt de juiste skills om goed naar elkaar te leren luisteren, op elkaar in te spelen en goede afspraken te maken. Dat is een enorme uitdaging met verschillende individuen en ideeën bij elkaar. Maar hoe langer je met elkaar samenwerkt en in elkaar investeert, hoe beter je elkaars verhalen kent en daarmee een nieuw, kleurrijk geheel kunt maken zonder dat je je authenticiteit verliest. Je wordt uitgenodigd om een andere belevingswereld te verkennen. Dat leidt tot inlevingsvermogen, empathie en harmonie, ook al ben je nog zo verschillend.

Componist Paul Hindemith zei eens: “Mensen die samen muziek maken kunnen geen vijanden zijn, althans, niet zolang het muziekstuk duurt.”

Deze wereld heeft muziek en andere kunstdisciplines nodig om die onderlinge eenheid te ervaren. Zo maken we deel uit van een groter geheel en kunnen we gemeenschappelijk een hoger doel bereiken.  

Wil je jouw duo of ensemble ontwikkelen tot een krachtige groep?
Kijk dan eens op Palette of Sounds