De vlinder

Zo’n prachtig rondfladderend insect. Het vliegt dansend van de ene bloem naar de andere. Het laat zich op een magische wijze meevoeren door de wind en overziet het grote geheel. De vlinder voelt zich licht, euforisch en vooral … VRIJ !

Maar deze vlinder is niet altijd zo geweest. Het heeft een lange weg afgelegd om te kunnen vliegen. Een weg in het donker en wellicht in eenzaamheid voordat het rijp was om uit de cocon te breken en een nieuw leven te beginnen.
Het welbekende transformatieproces.

Een vlinder is fascinerend omdat we ervan kunnen leren met betrekking tot onze persoonlijke groei en ontwikkeling.

Je kent het wel, de worstelingen, pijn en struggles die we moeten doormaken om ergens te komen, om iets belangrijks te leren. De jarenlange lessen die je volgt om een goed musicus te worden. De talloze oefeningen op het podium om concerten te kunnen geven. Dat gaat niet zonder pijn en moeite. Dat kost tijd, energie, doorzettingsvermogen en heel veel moed.

Die tijd dat je nog in de cocon zit is een testfase waarin je wordt klaargestoomd voor de echte wereld. Het is een tijd waarin je geduld met jezelf moet leren krijgen, een tijd van ontdekken, luisteren en informatie tot je nemen. En die tijd is nodig om tot verandering en volle bloei te komen. Maar het kan heel frustrerend zijn als je in de cocon zit en met een vlinder communiceert. Dan spreek je nog niet dezelfde taal en je weet niet hoe je ooit een vlinder kunt worden. Soms lijkt het zelfs alsof je blijft hangen en niet verder komt.

Bijvoorbeeld, je muziekdocent heeft allemaal tips en adviezen maar soms heb je geen idee waar hij het over heeft en waarom dat allemaal zo moet. Geef het de tijd en stel vooral vragen. Soms valt het kwartje gewoon wat later. Je hoort, ziet en voelt het nog niet.

Of je ziet allemaal prachtige vlinders om je heen die mooie dingen creëren, opnames maken en schitteren op het podium. Observeer, luister en laat je inspireren. Jij bent er nog niet klaar voor. Maar vergelijk je niet met anderen. Jouw tijd komt nog wel.

Je kunt je onzeker voelen omdat je bepaalde dingen nog niet hebt geleerd en nog niet begrijpt. Neem de tijd. Het hoort erbij. Maar probeer nooit te vroeg open te breken uit die cocon want dan zul je niet kunnen vliegen. Dan ben je niet in staat om moeiteloos in die flow te komen en de mooiste muziek te maken voor anderen. Dan doe je misschien te vroeg auditie en wordt je niet toegelaten. Of je speelt te moeilijke muziek op het podium en het mislukt. Je creëert daarmee teleurstelling en faalangst en dat is zonde. Leg die muziek even terug in de kast en pak het later weer op. Je zult merken dat het gemakkelijker gaat. Leg je instrument even weg en doe iets anders. Later zul je meer details horen en andere dingen voelen die je niet eerder zijn opgevallen. Het heeft de tijd nodig.

Dus blijf in die cocon zolang jij dat nodig hebt en vergeet dit nooit: geniet van het proces! Want de reis is misschien wel waardevoller dan de bestemming.