Hoe kom je als musicus een tijd van crisis op een effectieve manier door? Er zijn geen concerten meer, je bent burn-out, langdurig ziek of op een andere manier tot stilstand gekomen. Je bent op jezelf aangewezen en je moet je tijd wellicht anders indelen.

In eerste instantie kan dat stress veroorzaken, terwijl het juist de bedoeling is dat je tot rust komt. Dat je jezelf op kunt laden en kunt reflecteren op de achterliggende periode, want een crisis is er niet zomaar. In een crisis liggen daarom altijd kansen, ook als deze is ontstaan zonder dat je er direct invloed op had.

Als je een tijdje geen concerten meer geeft, kunnen je lichaam en geest weer in balans komen en dat is nodig. Want optredens kun je ook vergelijken met het beoefenen van een topsport. Onbewust kun je een roofbouw plegen op je lichaam. Op het podium wordt het uiterste van je gevraagd, je moet helemaal aanwezig zijn en jezelf voor honderd procent geven. Dat kost ongelooflijk veel mentale en lichamelijke inspanning. Je hebt daarvoor een goede conditie nodig, dat wordt nogal eens onderschat.

Maar wat kun je dan doen als alles even wegvalt? Want je bent musicus en je wilt toch blijven spelen.

In een tijd van stilstand is het goed om je meer naar binnen te keren en dat is uitstekend te combineren met muziek.

Muziek als meditatie. Wat denk je van het spelen van minimal music waarin motieven eindeloos worden herhaald? De kracht van herhaling is enorm en het werkt rustgevend. Het verscherpt je focus en je komt in een flow terecht wat tegelijkertijd dient als mantra.

Muziek al mindfulness. Je kunt op een andere manier studeren. Volg heel nauwkeurig alle noten die je speelt in slow motion en blijf er volledig met je aandacht bij. Je zult je bewust worden van kleine dingen die je nooit eerder zijn opgevallen maar waarmee je jezelf wel tegenkomt op het podium. Je zult merken dat je er opeens niet meer bij bent en je gedachten ergens anders waren. Ga dan terug naar die plek en probeer het telkens opnieuw. Luister heel aandachtig, beleef en voel. Voel hoe de klanken resoneren met je lichaam, hoe alles met elkaar in verbinding staat. Welke invloed jij hebt op de klank. Dat werkt helend en ontspannend.

Muziek als reflectie. Pak eens muziek op die je vroeger speelde, je kunt er zoveel plezier aan beleven om oude herinneringen opnieuw te beleven. Tegelijkertijd kun je je jezelf de vraag stellen: van welke muziek krijg ik de meeste energie? Welke muziek speel ik het allerliefst? En heb ik dat al die tijd gedaan? Wat zou ik graag nog eens gespeeld willen hebben? En met wie? Zomaar wat vragen waarmee je kunt reflecteren want het kan zomaar zijn dat je al een hele tijd op de automatische piloot speelt en minder voldoening haalt uit sommige optredens. Maak de balans op voor jezelf zodat je er na de crisis sterker en zelfbewuster uitkomt.