Vandaag is het zover. Je hebt een optreden voor de boeg en je voelt al wat lichte spanning door je lijf stromen. Gewoon gezonde spanning. Het geeft je het gevoel dat er iets leuks is om naar uit te kijken maar het eist ook al je aandacht op. Je bent er namelijk veel mee bezig in je hoofd. De hele dag door. En dat zorgt ervoor dat een concert bakken met energie kost. Niet alleen het optreden zelf, maar juist ook de momenten vooraf. Daarom is het zo belangrijk dat je je geestelijk en lichamelijk opgeladen voelt.

Maar hoe verdeel je nou je energie effectief op de dag van het concert?

Het gevaar is dat je de hele tijd een beetje door blijft studeren, nog even de laatste dingen doornemen, en nog een keer, en later op de dag nog een keer. Daar kan je hoofd te vol van raken. Of misschien moet je gewoon ander werk doen op die dag en heb je al heel veel energie weggegeven. Dan ben je moe en dat voel je ’s avonds op het podium.

Het is best lastig om de juiste balans te vinden. Maar het is nodig om tijdens een optreden mentaal en fysiek fit te zijn en goed in je vel te zitten. Dan helpt het niet om alleen maar uit te rusten en te slapen, daar word je loom van. Maar het helpt zeker ook niet om heel actief te zijn en al je energie te verspillen. Wat dan wel?

Ga de natuur in! Maak een wandeling in het bos, langs het water, door het weiland. Loop heel bewust stap voor stap. Adem, ruik en voel.

De natuur geeft je kracht en nieuwe energie en is ten allen tijde een bron van inspiratie.

Luister naar de herhalende melodieën van zingende vogels, de op en neer gaande beweging van de golven, het ruisen van de bladeren in de wind. Het werkt zo rustgevend.

Kijk naar de bomen die stevig geankerd staan in de grond. Ze verliezen bladeren en krijgen nieuwe. Ze overwinnen stormen en staan met hun diepe wortels volledig in hun kracht.
Kijk naar de bloemen in het veld. Ze staan naast elkaar te schitteren in prachtige kleuren en concurreren niet met elkaar. Ze vormen een orkest van harmonie en eenheid.

De natuur gaat haar eigen gang en laat zich niet opjagen. Zodra we meedeinen op het ritme van de natuur, voelen we onszelf kalm en krachtig. Dan sta je stevig met beide voeten op de grond, ademhalen gaat op een natuurlijke manier, je laat spanning los en je gebruikt al je zintuigen. Dat zijn precies de ingrediënten die nodig zijn om net als de bloemen en de bladeren te kunnen schitteren op het podium.