Ben jij een musicus die voornamelijk van bladmuziek speelt? Gewoon heerlijk aan een nieuw stuk beginnen en veel noten kraken? Dat ben je gewend en gaat je goed af. Alles is netjes uitgeschreven en jij mag de codes ontcijferen. Uiteindelijk komt er een prachtig geheel uit en haal je voldoening uit je spel.

Maar heb je er weleens aan gedacht om het om te draaien?

Stel, jij bent de componist?

Nee? Je kunt helemaal niet schrijven? Geen idee hoe je moet beginnen? Help, waar moet je de inspiratie vandaan halen?

Allright, logisch. Je gooit jezelf in het diepe en voelt weerstand om uit je comfortzone te komen. Maar geef jezelf eens een kans en houd het vooral simpel. Je zult namelijk ontdekken dat er een ongelofelijke creatiekracht in jezelf aanwezig is maar die moet je wel aanboren en willen ontdekken. Wees nieuwsgierig!

Misschien ben je iemand die meteen begint en van alles uitprobeert. Of wellicht vraag je je eerst af: hoe doen componisten dat eigenlijk? Daardoor zul je op een andere, meer bewuste manier naar muziek luisteren en kijken naar hoe composities precies in elkaar steken. Dat geeft een andere kijk op muziek dan wanneer je alleen maar noten kraakt. Door jouw rol te veranderen word je creatiever en kun je de componist beter begrijpen.

Probeer bijvoorbeeld eerst eens op akkoorden of een begeleiding van een bestaand muziekstuk een nieuwe melodie te bedenken. Of iets te schrijven in een bepaalde sfeer zonder je aan allerlei regels te houden. Hoe vertaal je sfeer of emotie naar klanken? Kom je nog op andere ideeën? Nogmaals, houd het simpel, experimenteer en geniet ervan!

Veel plezier!