Ken je dat gevoel, vlak voor een optreden, dat je het liefst wilt wegrennen en wenste dat je nooit was begonnen aan het geven van concerten? Dat je jezelf voor gek verklaart dat je op een uitnodiging bent ingegaan en geen idee hebt hoe je het concert moet overleven?

Maar ook dat gevoel na het concert, dat je opeens vindt dat je het mooiste beroep van de wereld hebt en morgen meteen weer wilt optreden?

Klinkt als een stevig contrast, nietwaar? Dit is wat spanning met je kan doen. Het kan je enorm overweldigen waardoor alle zelfvertrouwen, studiejaren en levenservaring geen enkele betekenis meer hebben op dat moment.
Je voelt je als verlamd.

Dan kun je twee dingen doen. Inderdaad wegrennen van de angst of er dwars doorheen gaan. Het eerste klinkt makkelijk, het laatste confronterend en dat is het ook. De angst aankijken, voelen en toch doorgaan.
Face your fears and do it anyway.

We ervaren angst vaak als iets negatiefs. Een gevoel dat je niet wilt hebben en wat zo snel mogelijk je lijf uit moet. Angst is verkeerd en hoort er niet te zijn, behalve als je in levensgevaar bent, toch?

Maar is het niet zo dat angst ook iets heel belangrijks te zeggen heeft? Dat angst de plek aanwijst waar jij kunt groeien? Je comfortzone uit moet?

Groeipijn noemen we dat. En dat voelt niet altijd comfortabel maar het breekt wel een wereld voor je open. Daar waar je angst voelt, valt er wat te winnen. Angst kan vaak precies vertellen wat voor jou heel belangrijk is, want als het niks te betekenen heeft, waarom zou je dan ergens bang voor zijn?

Zo kun je ontdekken wat je diepe verlangens zijn, sterker nog, wat je levensmissie is, wat jij te doen hebt op deze planeet. Daar komt angst altijd om het hoekje kijken en laat zich niet zomaar wegredeneren. Dat hoeft ook niet. Zolang jouw passie, jouw verlangen om bijvoorbeeld op te treden groter is dan je angst, dan overleef je het zeer zeker. Als je bereid bent om door die angst heen te gaan staat er aan de andere kant iets moois en iets avontuurlijks op je te wachten. Dus laat je niet op de verkeerde manier leiden door angst maar zie het als een uitnodiging om je potentieel te ontdekken.
En dat is zeer de moeite waard!