Je ziet ze vaak langs wegen, op treinen, onder een brug. Gigantische graffiti tekeningen vol met kleuren, kreten, tekens en structuren. Het zijn heuse kunstwerken en overweldigend aan informatie. Maar na een tijdje kan dat zomaar veranderen door iemand met andere ideeën. Er ontstaat plots een nieuw beeld met andere kleuren en nieuwe informatie, al dan niet schreeuwend om de aandacht van de voorbijganger.

Ooit was die muur nieuw, kaal en blanco, net zoals ons brein wanneer we geboren worden. Gaandeweg wordt er van alles ingestopt aan ideeën, informatie, oordelen, meningen en kritiek. Er komt steeds een ander kleurtje bij of overheen, een nieuw lijntje, een ander patroontje, noem het maar op.

Bijvoorbeeld als je naar de muziekles gaat en hoort wat je goed doet of juist anders zou moeten doen. Als kind neem je die informatie ongefilterd in je op. Je neemt goedbedoelde adviezen ter harte. Dat is natuurlijk logisch want je leert, groeit en ontwikkelt daardoor. Maar naarmate je ouder wordt kan er zomaar een beeld van jou zijn ontstaan die helemaal niet meer over jou gaat. Er is zoveel ruis op de lijn, er zijn zoveel ideeën, interpretatiemogelijkheden en nog meer geklieder in je graffiti mind. Opeens is het zoeken naar wat je zelf van iets vind, hoe je je echt bij iets voelt en wat je met al die bagage moet doen.

Als je dan bijvoorbeeld meedoet aan een concours en de finale niet haalt, kun je denken dat je niet goed genoeg was, gebaseerd op de mening van de jury. Of je doet mee aan een optreden en iedereen is laaiend enthousiast, ook dat is een kleurtje. Want misschien vond je het zelf helemaal niet zo mooi maar ben je gaan geloven dat dit bij jou hoort. Je kleurt mee met je omgeving.

Dit gaat natuurlijk allemaal over zelfbeeld en eigenwaarde. Wat zijn jouw ideeën eigenlijk? Bij welke muziek voel jij je gelukkig? Op welk moment zit je in een flow en welke interpretatie zou je willen geven aan dat ene lied?

Muziek maken gaat niet over wie de beste zou zijn of hoe anderen het doen. Het gaat over verbinding, mensen raken, iets in beweging zetten en dat kan alleen als jij je eigen beeld gaat creëren. Met jouw persoonlijke kleuren, lijnen en structuren is die magie voelbaar. Je hebt inspiratie gehaald uit lessen van anderen met de bedoeling dat daar jouw eigen karakteristieke kunstwerk uit voortkomt. Daarmee ben je ook weer een inspiratie voor anderen en is de cirkel rond.

Leer je lessen, voel of het klopt, of het iets bij jou aanraakt en of je er mee verder kunt. Ga daarmee je eigen weg. Hoe komt jouw graffiti tekening er dan uit te zien?