Fouten maken. We hebben er een bloedhekel aan. Het voelt als falen. We willen het liefst alles meteen goed doen, en dan kan het altijd nog beter. En wanneer is dan goed genoeg? Juist ja, nooit. Perfectionisme neemt de overhand en ontneemt al het plezier in wat we doen of creëren.  

Maar stel dat je nooit een fout maakt. Niet op school, in je studie, op je werk of andere zaken. Dan valt er ook niets te leren. Oersaai, toch? Gelukkig bestaat zo’n wereld niet. Iedereen maakt fouten en degene die denkt nooit fouten te maken die maakt waarschijnlijk helemaal niets.

Daarom zijn woorden als ‘fouten’ en ‘falen’ niet de juiste termen. Het zijn leermomenten. En daar kun je verschillend op reageren en mee om gaan.

Kijk eens naar de onbevangenheid van een kind.
Zij zijn het juiste voorbeeld van hoe je dingen leert.

Een kind denkt niet: ‘Oh help ik maak een fout, ik doe het nu nooit meer.’ Dan zou een kind namelijk nooit leren lopen of fietsen, tekenen of sommen maken op school. Een kind leert van nature spelenderwijs en heeft er plezier in. Waarom? Omdat het de nieuwsgierigheid aanwakkert en autonomie ontwikkelt. Het kind groeit, ontdekt en wil steeds beter worden. Een kind leert door vallen, opstaan en weer doorgaan. Letterlijk ook.

Waarom zouden we niet op die manier met ons vak bezig zijn? Heel goed willen worden als musicus en de lat hoog willen leggen is niet het probleem, zolang je er positieve energie van krijgt. Daarmee daag je jezelf uit en verken je de grenzen van je mogelijkheden. Maar perfectie nastreven heeft een keerzijde.  

Je kunt bijvoorbeeld nauwelijks meer genieten van de muziek, je bent niet meer zo vindingrijk en je hebt geen inspiratie meer. Het geeft stress, spanning, het gevoel nooit goed genoeg te zijn en het beperkt je vooruitgang. Zou het niet veel effectiever zijn als je een student blijft voor het leven? Nieuwe ervaringen opdoen en volop blijven experimenteren?

Durf buiten de lijntjes te kleuren, zoals kinderen doen, want buiten die lijntjes ligt jou creatiekracht. Daarom zijn fouten maken juist nodig. Het zorgt voor groeimogelijkheden waardoor je alsmaar beter wordt in je vak.
Dus falen bestaat niet, echt niet. Alleen als je er in gelooft.