Muziek is een universele taal dat veel verder gaat dan woorden. Muziek heeft de kracht om direct een ziel binnen te gaan zodat we ergens worden aangeraakt waar we met woorden niet bij kunnen komen. Dat zorgt ervoor dat we op die plaatsen een diepere connectie met onszelf kunnen maken.

Dat voelen we echter lang niet altijd zo. Dat komt natuurlijk omdat niet alle stijlen en instrumenten ons raken. Dat is per persoon verschillend. Iedereen heeft een andere frequentie nodig, de een wordt geraakt door baslijnen en de ander door harmonieën of melodieën. De ene persoon voelt zich beter bij kalme fragmenten terwijl een ander hevig opgaat in muziek met hoge snelheid en stevige ritmes. Ook hebben we allemaal ons eigen levensverhaal wat niet bij elke muziekstijl aansluit.

Maar er is nog een andere reden.

Wijzelf als musici staan er vaak tussen, zodat de muziek niet het volledige werk kan doen.

Vaak willen we onszelf bewijzen en muzikale hoogstandjes laten horen om waardering te krijgen. Meestal onbewust. Want natuurlijk doe je je uiterste best op het podium, dat moet ook. Je geeft je helemaal. Maar wanneer je voornamelijk met presteren bezig bent blokkeer je de stroom naar het hart van het publiek. Ook naar je eigen hart trouwens. En daarin zit de crux.

Als je de kracht van de muziek niet eerst tot je eigen hart hebt toegelaten, kun je het moeilijk doorgeven. Als musicus sta je in dienst van de muziek, je bent het middel en niet het doel. Dat wordt regelmatig vergeten omdat we onszelf soms te serieus nemen en vooral indruk willen maken. Maar dat kan ten koste gaan van de muziek. Je maakt juist indruk als je met jouw talent mensen hebt aangeraakt. Dan heb je iets van je eigen ziel blootgelegd waar anderen zich in herkennen. Ze voelen het en vergeten dat nooit meer. Dat maakt het verschil.

Muziek is er voor iedereen. Ook voor jezelf. Leer de kracht van muziek te ontvangen, voel wat het met je doet, geniet er van en geef het door. Laat los en vertrouw op je lichaam die het middel is om de noten uit te voeren. Daar hoef je je niet extra voor in te spannen want dan ga je met de stroom mee. Het zijn ten slotte niet de knappe prestaties die blijven hangen maar wel wat dat met mensen heeft gedaan. De muziek spreekt.

Welk verschil maak jij?