Hoe kon dat gebeuren? Je was zo goed voorbereid en klaar voor het optreden. Je keek er naar uit om je favoriete muziek te spelen. Helemaal uit je hoofd. Want dan kun je je goed focussen en je helemaal inleven in het stuk. Je ging goed van start en ineens was tie daar, de zogenoemde black out. Out of control, een waas voor je ogen, niet meer helder kunnen nadenken, paniek die toeslaat en uiteindelijk volledig de weg kwijt zijn. Zomaar vanuit het niets. Of toch niet?

Laten we eens terug gaan naar dat moment van verwarring. Wat gebeurde er precies? Want als je achteraf helder kunt krijgen wat er mis ging, dan kun je er iets mee, en anders is de kans groot dat je tegen het volgende optreden erg op gaat zien. Of dat je een gigantische control freak wordt en niet meer ontspannen bent en kunt genieten van de muziek.

Vaak begint het met iets kleins. Bijvoorbeeld dat je twijfelt of je wel of geen voorteken moet spelen voor die ene noot. En dan twijfel je ook bij andere noten. Of dat je ineens de vingerzetting kwijt bent waardoor je struikelt over een loopje. Of erger nog, dat je gewoon niet meer weet hoe de melodie gaat. Ergens blokkeert er iets waardoor je jezelf niet meer kunt herstellen en je ook niet meer rustig kunt blijven met als gevolg dat alles fout gaat. Dat voelt vreselijk. Je bent de controle kwijt en dat is het laatste wat je wilt.

Maar waar komen die twijfels plotseling vandaan?

Op het podium ben je extra alert, je staat helemaal aan en je bent je heel bewust van wat je aan het doen bent. Opeens beginnen je allerlei dingen op te vallen die je nooit eerder hebt gezien of gehoord.

Je bent er veel meer bij met je hoofd dan wanneer je thuis aan het oefenen bent. Dan lijkt het allemaal vanzelf te gaan. Je speelt op de automatische piloot. Natuurlijk zijn er passages die je extra goed bekijkt en technisch goed moet instuderen. Maar tijdens een concert komen er opeens ook andere dingen aan het licht. Herkenbaar?

Het probleem is dat je dat kan overvallen tijdens een optreden. Juist die bewustwording zorgt ervoor dat alles je opvalt. Je gaat ineens teveel nadenken en dan komen de twijfels. Was het nou dit of dat? En dan weet je het niet meer….

Als je deze bewustwording thuis oefent als voorbereiding op het concert, dan gaat het juist in je voordeel werken. Zorg er daarnaast voor dat er punten zijn waar je de draad weer op kunt pakken mocht er iets niet helemaal goed gaan. Je kunt altijd momenten in de muziek vinden die je houvast bieden en waar je naartoe kunt spelen.

En … ga zo snel mogelijk het podium weer op! Speel hetzelfde stuk nog een keer en pak je zelfvertrouwen weer terug. Dan zul je merken dat een black out geen controle heeft over jou maar dat het een belangrijk leermoment was waardoor je juist beter gaat presteren.