Als je volledig openstaat kun je muziek heel intens beleven. Door bewust te leren luisteren en te spelen valt er zóveel moois te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan klankkleuren, intensiteit, patronen, melodielijnen, harmonieën enz. Het verhaal achter de noten, de emotie die een musicus wil overbrengen maakt dat muziek je raakt en in beweging brengt. Dat is een waardevolle en verrijkende ervaring.

Musiceren vanuit passie en verlangen is daarom heel belangrijk. Dat maakt een groot verschil op het podium en de impact die het zal hebben op het publiek. Het is daarom goed om jezelf regelmatig af te vragen: Waarom maak ik muziek? Wat is mijn diepste motivatie? Wie of wat wil ik bereiken?

Passie en inspiratie zijn brandstoffen die elke kunstenaar nodig heeft.

Soms kun je tijdens het instuderen van nieuwe muziek de passie en het plezier even kwijt zijn. Je begint enthousiast aan iets nieuws maar na enige tijd lijkt het instuderen alleen maar hard werken zonder dat het veel resultaat oplevert. Zeker als je er lang mee bezig bent kan het verstandig zijn om de muziek even weg te leggen en het een tijdje te laten bezinken. Als je het later weer oppakt zul je merken dat de noten veel meer op z’n plaats vallen en dat het harde werken alsnog wordt beloond. Net zoals wanneer je terugkomt van een paar weken vakantie en dezelfde muziek weer speelt. Neem even afstand en de ervaring is fris en vernieuwend.

Geef het gewoon wat tijd en kijk wat er gebeurt.