Beelddenken is een term die vaak in het onderwijs voorkomt. Leerlingen die vastlopen bij de lesstof op school, omdat ze op een andere manier leren, onthouden en de lesstof verwerken. Dat komt omdat zij een voorkeur hebben voor het gebruiken van de rechter hersenhelft, daar waar het creatieve brein zich bevindt en vaak in beelden, emoties en klanken wordt gedacht in plaats van in woorden.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel beelddenkers vallen onder de categorie musicus of een ander creatief beroep. De zintuigelijke ervaringen gaan vaak gepaard met een sterke intuïtieve ontwikkeling. Dat kan ontzettend veel voordelen opleveren.

Je bent bijvoorbeeld in staat om snel een nieuw muziekstuk in te studeren omdat je verbanden en patronen doorziet. Je kunt het daardoor ook snel uit je hoofd spelen. Je bent sterk in visualiseren en ziet het verhaal levendig voor je zodat je dat via muziek kunt uitbeelden.

Het voelen van de emotie is zo krachtig dat je de muziek als het ware wilt omarmen, je bént muziek.

Je voelt de muziek in je hele lijf en je hebt een krachtig inlevingsvermogen. Daarnaast kun je buiten kaders denken en ben je vaak in staat te improviseren, te componeren of arrangeren. Allemaal elementen die jou een authentiek musicus maken.

Maar door het beelddenken kun je ook tegen problemen aanlopen wat in eerste instantie blokkades opwerpt. Bijvoorbeeld, je hebt juist moeite met het instuderen van een nieuw muziekstuk omdat je het geheel niet overziet en teveel aan het analyseren bent. Je blijft hangen in details zoals een goede vingerzetting, een motiefje die telkens herhaalt wordt, een voorteken die je niet mag missen. Maar ook het verliezen van focus als je voor het publiek speelt en te snel wordt afgeleid waardoor je de draad kwijt raakt en je faalangst creëert. Ook die emotie voel je zo sterk wat maakt dat je zelfs nooit meer het podium op wilt. En dat terwijl je voelt dat musiceren bij jou hoort. Hoe zonde!

Afhankelijk van welke muziekdocent je les krijgt, is dit in goede banen te leiden. Als je beelddenken op een goede manier inzet, sta je volledig in je kracht en ben je tot grote dingen in staat. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in jouw manier van musiceren en studeren. Zoek een vorm die bij je past, qua tijd, docent, stijl en alles wat daarbij hoort. Dan kun je zelfbewust en vol vertrouwen het podium betreden.